vachtverzorging

 Vachtverzorging van de West Highland White Terrier
 
De vachtverzorging van de Westie begint al als hij pup is, door de pup vanaf het begin dagelijks op de tafel te kammen en te borstelen bent u al met de eerste vachtverzorging bezig en zal de pup leren om op een tafel behandeld te worden. De pup zal tussen de 4 en 6 maanden getrimd moeten worden en dan zal de puppyvacht er volledig uigetrimd moeten worden, zodat uw leuke pluizebol verandert in een iets minder aantrekkelijk kortharig hondje, echter .... dit is absoluut noodzakelijk en in het belang voor de latere vachtstructuur.
 
De vacht van de Westie bestaat uit een harde bovenvacht en een zachte wollige ondervacht. Door deze vachtstructuur kan het stof en vuil er eenvoudig uitgeborsteld worden zonder de noodzaak om de hond  te moeten wassen.
Binnen het ras bestaat er een graduatie in de hardheid van vachten; van een kei-harde bovenvacht met weinig haar op de benen en op het hoofd tot een wat zachtere bovenvacht met veel haar aan de benen en op het hoofd, beide vachten moeten getrimd worden. De Westie met een harde bovenvacht zal met minimaal  vier trimbeurten per jaar kunnen volstaan, maar de Westie met een wat zachtere bovenvacht zal zeker zo'n zes keer per jaar getrimd moeten worden. Deze trimbeurten zijn absoluut noodzakelijk en een extra kostenpost wat u zich bij de aanschaf van een Westie wel moet realiseren.
Het trimmen op zich bestaat uit het verwijderen van de "rijpe" bovenvacht , deze bovenvacht gaat als ze rijp is ook ïrriteren en de hond zal zich dan gaan krabben of zelfs in zijn vacht gaan bijten als hij niet getrimd wordt. Na een aantal weken nadat de hond getrimd is zal de nieuwe bovenvacht onder de oude ondervacht  doorkomen en zult u bij het kammen en borstelen merken dat deze ondervacht er dan gemakkelijk uitgekamd kan worden. Op die manier krijgt de nieuwe bovenvacht "lucht" om goed door te komen en zal er ook vanzelf weer een nieuwe ondervacht ontstaan.
Meestal kunt u voor de trimbeurten bij de fokker van uw Westie terecht, zo niet laat u dan goed informeren voor een gediplomeerd trimmer/trimster waar u ervan verzekerd kunt zijn dat deze trimsalon gespecialiseerd is in het trimmen van Terriërs en in het bijzonder van de Westie.
 
Voor de volledigheid hieronder nog een trimschema met uitleg voor de trimsalons.
 
 TRIMSCHEMA VAN DE WEST HIGHLAND WHITE TERRIER
 
  1.   7 mm tegen tot aan de anus. Verder afwerken met dubbele effileerschaar
  2.   Oorpuntjes 1/3 scheren met 2 mm. Het randje met scherp afknippen
  3.   Front met 7 mm tegen scheren
  4.   Vanaf de jachtknobbel plukken tot staart. (overal waar een 4 staat)
  5.   Voeten uitknippen en met scherp rond knippen
  6.   Voorbenen uitplukken indien mogelijk, anders met enkele en dubbele effileer in model brengen
  7.   Achterbeen uitplukken indien mogelijk, anders met enkele en dubbele effileer in model brengen
  8.   Rok inkorten met effileerschaar
  9.   Hoofd in de vorm van een halve maan effileren, van voorsnuit tot oorpunt waar het geschoren  
        gedeelte begint .                  
        Daarna van bovenaf daar naartoe effileren tot het geheel een chrysant is. Bij de ogen  
        alleen de ooghoeken weg effileren. Nooit de neusrug kort effileren.