pup informatie/westie pups


 
                                        Er zijn momenteel geen pups                                                  
 
 
 
                                               
WAAR KOOP IK EEN GEZONDE PUP?
De vraag naar puppies is doordat veel mensen thuis zijn vanwege Covid-19 erg groot. Wij worden overspoeld met vragen. Ook onze leden ,die gelukkig al in het bezit zijn van een Westie, zullen in deze tijd op bijv. de wandeling met hun Westie met enige regelmaat gevraagd worden "waar komt uw Westie vandaan” ?
Om op deze vragen een goed antwoord te kunnen geven hebben we het volgende lijstje
samengesteld.
Ten eerste dit, onze fokkers (op de website vermeld) houden zich aan de regels die wij als club in het fokreglement (download VFR op onze website) www.whwtcned.nl voorschrijven. Mensen die een pup zoeken moeten zelf met onze fokkers contact opnemen, wij houden als club geen wachtlijst voor puppies aan, wel kunnen wij te allen tijde info verstrekken over het geboren nest en de ouderdieren daarvan.
In het algemeen geldt:
•Onze fokkers fokken hobbymatig dwz. dat ze hun brood er niet mee verdienen. Fokkers van Westies in Nederland die meer dan 20 pups per jaar fokken kunnen geen lid van onze club worden, dus voor alle duidelijkheid alleen de fokkers op onze website voldoen aan onze eisen dit betekent o.a. dat de gebruikte ouderdieren een maximaal 1 jaar geldige ECVO ooguitslag moeten hebben. Dit is een oogonderzoek, gedaan door een oogarts, waar vastgesteld kan worden of het oog van de hond o.a. Cataract verschijnselen vertoont. De ziekte cataract veroorzaakt blindheid. Fokkers die via sociale media e.a. adverteren lid te zijn van onze club en NIET op onze lijst van aangesloten fokkers staan zijn dus GEEN lid en niet welkom bij ons omdat ze zich niet aan onze gezondheidseisen opgesteld in ons Verenigings Fokreglement houden.
•Een pup alleen verkocht mag worden als hij/zij gezond is d.w.z geen medicijnen nodig heeft. (een "standaard”antibioticakuur geven is echt NIET gebruikelijk)
•De pups en ook de volwassen honden een groot deel van hun leven in huis leven en niet in kennels.
•Dat u niet alleen de pup mag zien waar het om zal gaan, maar het hele nest inclusief de moederhond en indien aanwezig de vaderhond.
•Dat u meerdere keren mag komen kijken naar het hele nest.
•De pups goed gesocialiseerd worden, d.w.z in huis groot gebracht waardoor ze wennen aan diverse geluiden etc.
•De pups volgens de wet pas met 7 weken van de moeder mogen worden gescheiden, maar dat fokkers die lid zijn van onze club, de pups niet eerder dan 8 weken mogen afgeven (volgens ons fokreglement)
•De pup een puppyenting heeft gehad op 6 weken, het liefst ook de tweede enting op 9 weken, minimaal 3 keer ontwormd is, gechipt is en DNA afgenomen is. U ontvangt later als de DNA test heeft uitgewezen dat de beide ouderdieren inderdaad van het pupje zijn de stamboom, het DNA profiel bewijs en een registratiebewijs van de Raad van Beheer. Ook ontvangt u direct bij het afgeven van de pup het Paspoort voor gezelschapsdieren van de fokker.
Bij deze dierenarts (die met naam en telefoonnummer in het paspoort staat) zou u ook info kunnen vragen over de pup en ouderdieren van de fokker. In dit paspoort vindt u naast de info betreffende de gegeven enting(en)/wormenkuurtjes ook de opmerkingen die de dierenarts heeft geplaatst bij de controle(s) en de entingen. De info betreffende het paspoort kan door de fokker aan de aspirant koper worden getoond als bekend is om welke pup het gaat.
•De aspirant koper moet voldoende info krijgen over de opvoeding/ voeding/vachtverzorging. Er moet zeker voor een week voeding meegegeven worden en een voedingsschema alsook een kleedje waar de pup aan gewend is om op te slapen en het liefst ook wat van de puppyspeeltjes. Bij een goede fokker krijgt u een heel puppy pakket mee.
•De fokker meldt het nest aan bij de databank honden van de Raad van Beheer; de nieuwe eigenaar registreert vervolgens de aankoop bij deze databank.
•Indien de pup toch een kleine afwijking heeft dient u daar volledig van op de hoogte te worden gebracht en zou u dit  nog voordat u de pup koopt met de dierenarts kunnen overleggen, maar zal dit zeker in de verkoopovereenkomst vermeld moeten worden.
•U te allen tijden terug kunt vallen op adviezen van de fokker.
•De rechten en plichten t.a.v de koper van de pup en de rechten en plichten van de fokker duidelijk verwoord staan in een koopovereenkomst (een voorbeeld van een koopovereenkomst vindt u bij de downloads op onze website)
Tot slot: 
U moet vertrouwen hebben in een fokker, bij twijfel NIET DOEN!
Ga niet af op mooie verhalen/foto’s op bijv. sociale media en koop geen hond via Marktplaats.
Heeft u ergens anders een nest gevonden dan bij de bij ons aangesloten fokkers ook dan kunt u contact opnemen met onze club gezondheid@whwtc.nl voor info betreffende de fokker en de ouderdieren van het nest. 
Voor alles geldt, liever even wachten ook al is dat nog zo moeilijk dan een verkeerde aankoop te doen.

 
           
Rasinformatie

Een West Highland White Terrier (kortweg Westie) is een echte terriër. Hij is zelfverzekerd, niet bang uitgevallen, maar vrolijk, oplettend en vriendelijk, maar........ met een eigen willetje. Hij is krachtig gebouwd, ondanks zijn geringe schouderhoogte van ongeveer 28 cm. Hij heeft een ruwe witte vacht, die enkele keren per jaar geplukt moet worden. In ruil daarvoor heeft u nauwelijks haren in huis. Zijn aansprekende kopje trekt alle aandacht. Hij is niet veeleisend op het gebied van beweging, maar heeft wel zijn dagelijkse wandelingen nodig. Westies kunnen goed samen gehouden worden met andere huisdieren mits zij daar van jongs af aan mee vertrouwd zijn gemaakt. Een Westie is waaks en is geneigd te blaffen. Hij wil niet over het hoofd gezien worden en zal moeten worden geleerd niet overmatig te blaffen. Hij is een gezinshond, die niet hele dagen alleen moet zijn. Hij heeft een consequente opvoeding nodig en zal, mits hij zijn energie buiten kwijt kan, in huis een rustige hond zijn.

 
 
Pupinformatie
 
De Westie is reeds tientallen jaren een populair ras. Zo populair dat het nog wel eens moeilijk kan zijn een pup te bemachtigen. Dat is ook de reden dat de WHWTCN geen pupinfo-adres meer heeft; er waren nauwelijks pups te bemiddelen. Indien dat wel het geval is, maken we dit kenbaar op de website. Het gaat dan om pups van fokkers die lid zijn van de WHWTCN, die aan alle door ons gestelde voorwaarden moeten voldoen. Ouderhonden moeten voldoen aan het BWG en het VFR(zie downloads) U kunt het beste zelf fokkers van onze website benaderen of zij pups verwachten. Ga daarbij niet over één nacht ijs. Neem de moeite met meerdere fokkers en hun honden kennis te maken. De aanschaf van een hond is een belangrijke zaak en wij krijgen nog steeds de verhalen te horen van mensen, die snel een pup wilden en hevig teleurgesteld zijn. Omdat de Westie een aantrekkelijk, geliefd ras is, is dat natuurlijk een gat in de markt voor lieden die het niet zo nauw nemen met gewetensvol fokken van honden. Via internet worden nog steeds (goedkope) Westies aangeboden, die later enorme gezondheidsproblemen blijken te hebben. U bent inmiddels aan uw huisdier gehecht en zal kosten nog moeite sparen hem te verzorgen en genezen. U bent dan veel meer geld kwijt dan wanneer u direct een goede pup had gekocht.